Publications API

Over de klant

Het Global E-waste Statistics Partnership (GESP) is in 2017 opgericht door de International Telecommunication Union (ITU), de United Nations University (UNU) en de International Solid Waste Association (ISWA). 
De doelstellingen van het partnerschap zijn om de ontwikkelingen van e-waste in de tijd te volgen en landen te helpen bij het opstellen van e-waste-statistieken. 
Het initiatief zal beleidsmakers, industrieën, de academische wereld, de media en het grote publiek informeren door het begrip en de interpretatie van wereldwijde e-waste-gegevens en de relatie ervan met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's) te verbeteren. Meer informatie vindt je op: https://globalewaste.org

Opdracht omschrijving

Al tijdens het ontwikkelen van de E-Waste data API kwam de aanvraag voor het maken van een publicatie hub: de Publications API. Deze web API biedt gebruikers toegang tot digitale publicaties. In de use-case van de klant gaat het om voornamelijk publicaties over elektriciteit, elektronica en e-waste.  De publicaties zijn gemakkelijk te doorzoeken op zoektermen, tekst, datum of specifieke tags en te downloaden, via de website of apps. Om het voor de eindgebruiker makkelijk te maken om de publicaties te beheren is er een webclient bij ontwikkeld. De webclient maakt net als de API gebruik van de meest moderne technieken en zorgt hiermee voor een soepele en snelle gebruikerservaring.

Wat is een web API?

"Een web-API is een programmeerinterface voor toepassingen voor een webserver of een webbrowser. " Wikipedia

Maar wat betekend dit nou concreet? In het kort zou je kunnen zeggen dat een web API een webapplicatie is voor gebruik in andere websites of apps. Als ontwikkelaar schrijf en onderhoud je de code op eén plek en vervolgens kun je deze overal gebruiken ( dus ook op geheel andere platformen ). Dit zorgt voor betere kwaliteit code die makkelijker en beter te onderhouden is. Het toepassen van web API's als deze is onderdeel van onze microservice strategie.

De Publications API is modern beveiligd met Oauth2 / Netpulse-Auth. De Publications API en de bijbehorende webclient worden geleverd als Docker image, het geheel is daardoor gemakkelijk te hosten in de cloud van bv Google of Amazon of Netpulse en even gemakkelijk op je eigen webserver.