E-Waste Data API

Over de klant

Het Global E-waste Statistics Partnership (GESP) is in 2017 opgericht door de International Telecommunication Union (ITU), de United Nations University (UNU) en de International Solid Waste Association (ISWA). 
De doelstellingen van het partnerschap zijn om de ontwikkelingen van e-waste in de tijd te volgen en landen te helpen bij het opstellen van e-waste-statistieken. 
Het initiatief zal beleidsmakers, industrieën, de academische wereld, de media en het grote publiek informeren door het begrip en de interpretatie van wereldwijde e-waste-gegevens en de relatie ervan met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's) te verbeteren. Meer informatie vindt je op: https://globalewaste.org

Opdracht omschrijving

Begin 2018 heeft de klant een nieuwe website laten ontwikkelen bij een ander webbureau. Helaas liet de website veel te wensen over en sloot deze niet goed aan bij de visie van de klant. De website was gemaakt met Wordpress en flink uitgebreid met een aantal plugins en losse stukjes code. Al met al wist de website zo wel (langzaam) de gevraagde functionaliteit te leveren maar het beheer van de website was zeer complex en vereiste voor een aantal zaken een handleiding die niet aanwezig was. 

Op de website wordt data getoond over electronisch afval per land, jaar en detail. De bron data werd geleverd d.m.v excel bestanden en vond zijn weg via de plugins in wordpress naar de voorkant van de website waar het te zien was voor de eindgebruiker. Andere organisaties/websites konden niet rechtstreeks bij de data komen en op technisch vlak was er genoeg ruimte voor verbetering.

Het voorstel (en resultaat): De E-waste data API, een web API geoptimaliseerd in het (gelijktijdig) importeren van grote data bestanden (+700.000 regels data per bestand) en het samenstellen en tonen van overzichten op basis van zoektermen en filters. De E-waste data API zorgt naast enorme verbeteringen op het gebied van snelheid, efficiëntie en gebruikersgemak ook voor herbruikbaarheid aangezien andere applicaties nu ook rechtstreeks d.m.v de API bij de e-waste data kunnen.

Vaak zien we in de praktijk dat veel webontwikkelaars Wordpress voor zaken inzetten waarvoor het eigenlijk niet bedoeld is, meestal door een gebrek aan kennis buiten Wordpress. Met de komst van de E-waste data API wordt de wordpress website ontlast en is deze tevens weer eenvoudiger te gebruiken.

Wat is een web API?

"Een web-API is een programmeerinterface voor toepassingen voor een webserver of een webbrowser. " Wikipedia

Maar wat betekend dit nou concreet? In het kort zou je kunnen zeggen dat een web API een webapplicatie is voor gebruik in andere websites of apps. Als ontwikkelaar schrijf en onderhoud je de code op eén plek en vervolgens kun je deze overal gebruiken ( dus ook op geheel andere platformen ). Dit zorgt voor betere kwaliteit code die makkelijker en beter te onderhouden is. Het toepassen van web API's als deze is onderdeel van onze microservice strategie.

De E-waste data API is modern beveiligd met Oauth2 / Netpulse-Auth. De E-waste data API en de bijbehorende webclient worden geleverd als Docker image, het geheel is daardoor gemakkelijk te hosten in de cloud van bv Google of Amazon of Netpulse en even gemakkelijk op je eigen webserver.