Capacity Building API

Over de klant

Het Global E-waste Statistics Partnership (GESP) is in 2017 opgericht door de International Telecommunication Union (ITU), de United Nations University (UNU) en de International Solid Waste Association (ISWA). 
De doelstellingen van het partnerschap zijn om de ontwikkelingen van e-waste in de tijd te volgen en landen te helpen bij het opstellen van e-waste-statistieken. 
Het initiatief zal beleidsmakers, industrieën, de academische wereld, de media en het grote publiek informeren door het begrip en de interpretatie van wereldwijde e-waste-gegevens en de relatie ervan met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's) te verbeteren. Meer informatie vindt je op: globalewaste.org

Opdracht omschrijving

Na het ontwikkelen van de E-Waste data API en de Publications API voor deze klant kwam de aanvraag voor het ontwikkelen van een derde web API: de Capacity Building API. Deze web API levert informatie over over opkomende en gepasseerde workshops, naast de datum en inhoud van de workshop kunnen gebruikers gemakkelijk bestanden koppelen aan de workshop en deze voorzien van zoektermen of van foto's als de workshop voorbij is. Voor het werken met bestanden wordt op de achtergrond gebruik gemaakt van Netpulse-Storage. Om het voor de eindgebruiker makkelijk te maken om met deze web API te werken is er een webclient bij ontwikkeld. De webclient maakt net als de API gebruik van de meest moderne technieken en zorgt hiermee voor een soepele en snelle gebruikerservaring.

Wat is een web API?

"Een web-API is een programmeerinterface voor toepassingen voor een webserver of een webbrowser. " Wikipedia

Maar wat betekend dit nou concreet? In het kort zou je kunnen zeggen dat een web API een webapplicatie is voor gebruik in andere websites of apps. Als ontwikkelaar schrijf en onderhoud je de code op eén plek en vervolgens kun je deze overal gebruiken ( dus ook op geheel andere platformen ). Dit zorgt voor betere kwaliteit code die makkelijker en beter te onderhouden is. Het toepassen van web API's als deze is onderdeel van onze microservice strategie.

De Capacity Building API is modern beveiligd met Oauth2 / Netpulse-Auth. De Capacity Building API en de bijbehorende webclient worden geleverd als Docker image, het geheel is daardoor gemakkelijk te hosten in de cloud van bv Google of Amazon of Netpulse en even gemakkelijk op je eigen webserver.